Vlaanderen bezit een schat aan volksverhalen, mythen en legenden waarvan er heel wat uit het collectief geheugen dreigen te verdwijnen. ‘Heel wat van die verhalen vinden hun oorsprong in situaties die in een ver verleden echt hebben bestaan en voor het volk toen heel reëel waren’, vertelt auteur Denise Van den Broeck.

‘Ik heb een vele volksverhalen, mythen en legenden opnieuw gelezen en aan de hand van de plaatsbepalingen in het verhaal een wandeling uitgestippeld’, vertelt Denise. ‘Zo krijgt de lezer het idee dat hij midden in het verhaal wandelt. De lezer-wandelaar krijgt onderweg ook iets te zien. Want je komt langs plaatsen waar zich in het verhaal bepaalde gebeurtenissen hebben voorgedaan.’

‘De Klinkaart-wandeling behoort tot een van de mooiste wandelingen in het boek’, bevestigt de auteur. “De wandeling vertrekt aan De Schorre in Boom, gaat dan naar de Rupel om een paar kilometer verderop, in Terhagen, een traject te volgen langs de plaatsen die nog herinneren aan Piet Van Aken, de Terhaagse volksschrijver van ‘De Klinkaart’. Voorbij het kerkhof stapt de wandelaar dan de natuur in om zo weer in De Schorre te eindigen.’

Het boek bundelt zo twintig (volks)verhalen, vier per provincie. Voor de provincie Antwerpen gaat het over de legende van de Nekkertjes in Mechelen, Pallieter in Lier, Klinkaart in de Rumstse deelgemeente Terhagen en de kabouters van de Kabouterberg in Kasterlee.

De lezer krijgt in het boek niet alleen het verhaal samen met een wandelkaart en een wegbeschrijving. Om onderweg met een hapje en een drankje de honger te stillen en de dorst te lessen, bevat het boek ook tal van leuke adresjes.

INFO: Het ‘Wandelboek Vlaamse volksverhalen’ wordt op maandag 27 mei om 20 uur door auteur Denise Van den Broeck voorgesteld in boekhandel De Zondvloed, Onze-Lieve-Vrouwestraat 70 in Mechelen. Graag even een seintje via bestellingen@dezondvloed.be, als je maandag graag de boekvoorstelling bijwoont.

Het Wandelboek Vlaamse volksverhalen van Denise Van den Broeck telt 160 bladzijden, is uitgegeven bij Lannoo en kost 17,99 euro.

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=BLKLA_20130524_001