Spaanse schrijver José Luis Sampedro overleden

De Spaanse schrijver José Luis Sampedro is gisterenochtend op 96-jarige leeftijd in zijn woning in Madrid overleden. Dat heeft zijn echtgenote na zijn crematie vandaag laten weten. Sampedro kreeg bekendheid met zijn roman ‘La Sonrisa Etrusca’ (1985), die als ‘De Etruskische Glimlach’ in het Nederlands is vertaald. Het boek gaat over een oude Zuid-Italiaanse boer die naar Milaan verhuist.

Sampedro was econoom en gold als scherp criticus van de huidige economische en sociale toestand in Spanje. Hij schreef een inleiding op de Spaanse editie van het manifest van de Franse activist Stéphane Hessel “Indignez-vous”, dat de inspiratie was voor wereldwijde protesten. Hessel overleed in februari op 95-jarige leeftijd.

Sampedro steunde de Indignados (verontwaardigden), die enkele jaren geleden overal in het land de straat opgingen om tegen het bezuinigingsbeleid van de regering te demonstreren. De schrijver heeft gewerkt bij de Banco Exterior de España en als docent aan universiteiten.

In de jaren 60 richtte hij een economisch onderzoeksinstituut op, dat 3 jaar later op last van de regering van dictator Francisco Franco werd gesloten.

Sampedro schreef behalve ongeveer tien romans ook verscheidene wetenschappelijke boeken over economische vraagstukken. Zijn boek ‘La sombra de los días’, in 1947 geschreven onder de dictatuur, verscheen pas in 1994. Het Spaanse ministerie van Cultuur kende hem in 2011 de Nationale Prijs van de Spaanse Letteren toe.

Bron: http://www.demorgen.be/dm/nl/4651/Boeken/article/detail/1611361/2013/04/09/Spaanse-schrijver-Jose-Luis-Sampedro-overleden.dhtml

Advertenties

~ door Eline Borms op mei 25, 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: