POËZIE. Gedichtendag in de hoofdbibliotheek

In het kader van de Poëzieweek, die vandaag – donderdag 31 januari – start, promoot bibliotheek Menen haar uitgebreide collectie dichtbundels. Elke dag van de komende week wordt een ‘keuze van …’- gedicht onthuld.

Bibliotheek Menen vroeg immers aan zeven lezers een persoonlijk gedicht te kiezen dat op een affiche zal prijken. Bezoekers kunnen ook grabbelen in de poëziekaartjes om verse verzen mee naar huis te nemen.

Volgende zeven lezers kozen elk een gedicht: schepen voor cultuur Griet Vanryckegem, Tine Ducatteeuw (dichteres, woordenaar, docente Stedelijke Academie voor Muziek en Woord), Annie Vandewalle (leesclub Menen), bibliotheekmedewerker Els Pottie, Kinder- en Jeugdjuryleden Jani Desmet en Lars Moreels en klas 6 Latijn van het Sint-Aloysiuscollege (leerkracht Veronique Glorieux).

De keuze viel op een veelheid aan gedichten. De Meense schepen gaf de voorkeur aan een gedicht van ereburger Willy Spillebeen. Tine Ducatteeuw koos een vers van Paul Rodenko dat haar tot de poëzie verleidde. Annie Vandewalle greep naar een tekst van Nobelprijswinnares Szymborska over haar zus. Els Pottie kwam terecht bij de Vlaamse dichteres Miriam van hee.

De jongeren van de Kinder- en Jeugdjury kozen voor niet zo’n vanzelfsprekende teksten van Georges Rodenbach (die oorspronkelijk in het Frans schreef zoals in Bruges-la-Morte) en een liefdesgedicht van de Latijns-Amerikaanse grootmeester Pablo Neruda. Heel bijzonder is zeker ook de uitverkoren tekst van de klas van Veronique Glorieux. Na veel wikken en wegen stuurden ze het persoonlijke gedicht van hun klasgenote Tara Van Den Neste in om de affiche te sieren.

Bron: http://www.gedichtendag.com/2013/pers.html

Advertenties

~ door Eline Borms op mei 22, 2013.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: