Rowling ruilt Harry Potter voor seks, drugs en zelfverminking

J.K. Rowling weet nu al dat haar boek een bestseller wordt, ondanks de vele negatieve recensies.

‘Onavontuurlijk’, ‘saai’, maar ook ‘briljant’: de kritieken over de langverwachte eerste volwassenen­roman van J.K. Rowling zijn binnen en lopen fel uiteen. Het enige waar de critici het over eens zijn, is dat ‘The casual vacancy’ behoorlijk gruwelijk en obsceen is. ‘Absoluut niet geschikt voor kinderen.’

Typisch wellicht voor een schrijfster met zoveel faam als J.K. Rowling: de meningen over haar nieuwe boek zijn verdeeld. Over één ding zijn alle recensenten het echter eens: laat uw kinderen dit boek niet lezen . Het woordgebruik is brutaal, de vloeken en verwensingen vliegen je om de oren en alle personages hebben seks en kijken naar online porno, zo lijkt het wel.

Zeker is dat Rowling van haar eerste volwassen worp na de Harry Potter-reeks gebruik heeft gemaakt om thema’s als prostitutie, heroïnegebruik, zelfverminking en kindermisbruik nogal grafisch neer te schrijven. We zijn duidelijk niet meer op Zweinstein.

Over de rest van de inhoud raken de critici het niet eens. ‘Het boek dendert voort, maar laat je toch licht teleurgesteld achter’, zegt de boekcriticus van The Guardian . Ook de New York Daily News , dat gisteren ondanks alle veiligheidsmaatregelen toch het boek te pakken kreeg, is hard: ‘Mevr. Rowling, het spijt ons, maar The casual vacancy is niet afschuwelijk. Het is gewoon saai.’

Toch klinken er ook andere geluiden. ‘Het is verrassend, briljant en aangrijpend’, vindt de Daily Mirror . En ook Associated Press is optimistisch: ‘Ondanks een trage start en te veel beschrijvingen en adjectieven is het toch een boek dat beklijft.’

Snel-lezer

De lancering van J.K. Rowlings eerste boek voor volwassen was een tot in de puntjes voorbereide militaire actie. Journalisten die het boek op voorhand wilden inkijken, mochten dat. Ná het tekenen van een geheimhoudingsverklaring en enkel op de kantoren van haar uitgeverij. De exemplaren van het boek werden pas woensdagavond afgeleverd bij de boekhandels, in verzegelde dozen en met instructies om de dozen pas de dag nadien te openen.

Bedoeling was dat de fans het boek onbevangen konden lezen voor de critici hun mening konden beïnvloeden. Maar dat liep mis: enkelen slaagden erin al op voorhand een exemplaar te bemachtigen en gisteren verschenen al de eerste recensies online, amper enkele uren nadat de boekhandels waren opengegaan. Daarbij werden alle ‘truken van de foor’ gebruikt: de Britse tv-zender Sky News huurde zelfs een ‘snel-lezer’ in om het boek zo snel mogelijk te lezen en live te becommentariëren.

Doet het er nu eigenlijk toe of het boek op lovende recensies wordt getrakteerd? Eigenlijk niet. Wereldwijd werden al meer dan 1 miljoen exemplaren besteld en boekhandelaars vermoeden dat het boek recht naar de top van de bestsellerslijst zal schieten. Daarbij zelfs E.L. James’ monstersucces Vijftig tinten grijs achter zich latend.

The casual vacancy komt op 17 oktober in het Nederlands uit, onder de titel Een goede raad .

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=DMF20120927_00314518

Advertenties

~ door Eline Borms op september 29, 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: