Charlotte Brontë was verliefd op gehuwde Brusselse leraar

BRUSSEL – Charlotte Brontë, de schrijfster van ‘Jane Eyre’, was geobsedeerd door haar Belgische leraar in Brussel. De man verscheurde haar liefdesbrieven maar zijn echtgenote viste ze uit de prullenmand. Een ervan is nu gepubliceerd.

Brontë kwam in 1842 met haar jongere zus Emily, die later Wuthering heights zou schrijven, naar het pensionaat in Brussel. Ze kregen er les van Constantin Heger. Die ontdekte al gauw het schrijftalent van de Brontë-zusjes, maar Charlotte interpreteerde zijn aanmoedigingen verkeerd en werd verliefd op de gehuwde vader.

Dat blijkt uit liefdesbrieven die de dan 28-jarige Charlotte in 1844 schreef. De onbeantwoorde liefde zou in 1853 de basis vormen van haar droeve novelle Villette.

Een van die brieven is nu, in origineel handschrift, gepubliceerd in Love letters: 2000 years of romance. In dat boek brengt de British Library het verhaal achter 25 liefdesbrieven van historische figuren als Oscar Wilde, Lord Nelson of Henry VIII. Uit het boek blijkt dat Constantin Heger niet gediend was met Charlottes toenadering: hij verscheurde en verfrommelde de brieven. Maar zijn vrouw viste ze achter zijn rug uit de papiermand en reconstrueerde ze met engelengeduld. Waarom is niet duidelijk, want de Brontë-zusjes waren toen nog nobele onbekenden.

Biecht op sterfbed

Dat lag wel even anders in 1896, toen Heger een allerlaatste poging ondernam om de brieven te laten vernietigen nadat hij het hele verhaal op zijn sterfbed aan zijn dochter had opgebiecht. Zij besliste echter de brieven te bewaren. Want Charlotte, die in 1855 overleed op 38-jarige leeftijd, was toen al een gevierde auteur.

De liefdesbrieven schetsen een heel ander beeld van de Ierse predikantsdochter. Niet dat van een vrome, koele schrijfster – zoals in de biografie die haar vriendin Elizabeth Gaskell in 1857 schreef – maar wel dat van een terneergeslagen, door liefde verteerde vrouw die de man van haar dromen maar niet kon vergeten: ‘Vergeef me, liefste meester. Hoe kan ik ooit nog vrolijk zijn zolang ik weet dat ik je nooit meer zal zien.’

Bron: http://www.nieuwsblad.be/article/detail.aspx?articleid=GNK3LG83Q

Advertenties

~ door Eline Borms op januari 29, 2012.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

 
%d bloggers liken dit: